Fotovrienden,

Vanmiddag maar weer eens de natuur ingedoken, op zoek naar mooie plaatjes, het was tenslotte prachtig weer en uw birdwatcher was lekker vrij en had geen zin om Joop Zoetemelk uit te hangen. Camera om de nek en op naar het Heempark .... naar de futen, spechten en wie weet nog wat ander moois. Zouden pa en ma specht hun echtelijke ruzie hebben bijgelegd ? En het nestje van de fuut ... zouden de kuikens al uit het ei gekomen zijn en op moeders rug gekropen zijn ?

Dat Heempark is in Loosduinen, bij mij om de hoek dus. Het is een soort natuurpark waar diverse soorten grond en begroeiing zijn, van een typisch duinlandschap tot een klein loof- en naaldbos en van moeras tot een groot water met veel riet. Je loopt er in een kwartiertje doorheen maar als je goed kijkt en luistert kun je er uren zijn zonder je er ook maar 1 minuut te vervelen.

Natuurlijk ging ik eerst naar de boom met het spechtennest maar waar ik ook keek .... geen familiespecht .... uitgestorven. Triest natuurlijk maar zelfs spechten hebben blijkbaar een groot ego. Ik liep maar door, richting het water en toen zat er in eens een kleine fluiter vlak voor me, lekker in het zonnetje van witte knopjes uit een boom te eten. Ik stoppen en langzaam de camera in de aanslag nemen maar zoef .... weg was ie. Ben natuurlijk blijven staan, achter een boom want vaak komen ze terug ..... tuurlijk, zat je net lekker te smikkelen ... komt er ineens zo'n mafkees je storen tijdens de maaltijd. Dus na een minuut of 5 zat hij weer op hetzelfde plekje en klik klik .... weg was ie weer. Maar toch een geslaagde opname kunnen maken ..... eigenlijk een hele fraaie .... dat beesie zo lekker in het zonnetje. Dat was dus de eerste geslaagde poging ... op naar de volgende, de fuut op het nest of een vissende pa fuut.

Maar op mijn vaste stek zat nu een stel haagse hangjongeren een vette joint te roken dus dat was een tegenvaller. Door naar stekkie 2, wat verder weg maar wel mooi beschut. Ma fuut zat lekker op het nest te broeden en pa was druk in de weer om vis te vangen. Hij dook tig keer onder maar telkens zonder buit .... vreemd hoor. Dat was ik niet gewend van onze gesnavelde visserman. En toen .... floep ... een heel klein visje in zijn bek en zwemmend naar het nest .... en verdomd ja, komen er 3 kleine kuikens onder mams vandaan en pa ging een van hen voeren. Het was te ver weg om er een mooie opname van te maken helaas. Maar erg leuk om te zien. Nu begrijp ik ook waarom pa fuut zo vaak onderdook .... hij was op zoek naar kleine visjes die hij zijn kuikens kon voeren .... en dat is dus even goed zoeken onder water. Die kuikens zijn slechts een paar dagen oud, mooi zwart wit gestreept verendek, heel erg leuk om te zien.

Maar goed .... alleen een tjiftjaf (geloof ik) gescoord .... vond ik wat magertjes dus wat nu ? Naast het heempark is een complex van moestuintjes voor senioren. Als ik daar nou ff naartoe loop, dan kan ik misschien van daar die fuut benaderen .... En na wat dag's en hallo's naar de tuinfanaten liep ik door naar achteren, richting het water en het futennest. SSttttt ... stil eens ..... wat hoor ik nou ..... gepiep van jonge vogels .... ik kijken en luisteren en verdomd, sta ik 3 meter van een nestje in de boom .... spechten ??? kan haast niet anders.

Dus ik verstop me weer achter een boom, alles in de aanslag en na 5 minuten komt er een specht met z'n bek vol rupsjes .... dat kroost in het nest begint weer enorm te piepen en te blèren .... hongerrrrrrr, hier met die groene hap .... En echt .... vlak voor mijn snufferd duikt die specht het nest in om er 30 seconden later weer uit te vliegen. Fantastisch om te zien natuurlijk en ik ben er wel een half uur gebleven. Pa en ma specht kwamen ombeurten fourageren .... de natuur is zo mooi. Een onverwacht genoegen dit .... en ik ga er vaker kijken, misschien zie ik straks wel de kuikens uitvliegen, dat zou helemaal super zijn.

Maar ik wilde eigenlijk naar de futen. Dus doorlopen, om een grote berg organische mest heen ..... heerlijke boerenlucht in de stad :-) Dat deed mijn Achterhoekse roots weer een beetje deugd. Maar toen ... einde moestuinen en begin brandnetels .... geen kleine maar echt joekels, een meter hoog minstens .... moet ik daar doorheen banjeren voor een paar foto's ???? Ik ben toch niet gek ??? Maar jullie kennen mij ondertussen, wel gek dus en onder luid gevloek en getier langzaam naar het randje waar ik dat nest ongeveer verwacht had. Ik stond na een paar meter auw, gvd en meer van die krachttermen ineens op een paar meter afstand van het nest. Ma fuut keek eens om, werd een tikkie nerveus van mij maar dat was tijdelijk. Ik had best een mooi plekkie, nu wachten op pa ... met een visje hopelijk.

Na een minuut of 10 en 20 brandnetelsteken later kwam ineens pa fuut met een klein visje in zijn bek .... lunchtime voor de kids .... MacSwim eigenlijk :-)  Ik boog wat voorover om het goed te kunnen zien en vast te leggen ... had ik beter niet kunnen doen wat dat betekende weer een stuk of wat extra bulten op m'n handen. Maar ach .... als je dan pa ziet met die vis, die kleine kuikens van slechts een paar dagen oud ... super hoor. Ze zijn nog zo lekker onhandig met die vis .... veel te groot voor dat kleine bekkie hahaha. Ze lieten de buit wel 3 of 4 keer uit de snavel vallen. Maar toen was het raak ... waarschijnlijk de oudste van het stel kreeg de vis goed in zijn bek en met wat fikse slikbewegingen verdween dat visje hup het kleine maagje in. Onvoorstelbaar hoor .... die vis was niet veel kleiner dan het kuiken ....

Deze foto's zijn niet superscherp maar ja .... een volgende keer trek ik wel handschoen aan hahahaha Nu weer thuis dus en een selectie gemaakt van de mooiste foto's .... net een fles rood opengetrokken, een lekkere Corbières uit 2006 ..... Proost !!!!

 © 2020 Jeroentibbefotografie.nl | All Rights Reserved. Designed By Joomron.nl